PROSEDÜRLER
Eğitimin 1. Günü:
Eğitimin ilk gününde Young Chef’lere özel kıyafet ve ekipman teslimi yapılacağı için ders saatinden en az 30 dakika önce MSA’ da olunmalıdır. Derse rahat bir kıyafet ile gelinmesi gerekir. (T-shirt ve uzun bir pantolon)
Davranış Beklentileri:
Öğrencilerin eğitim süresince pozitif davranış sergilemeleri beklenir. Tüm veli ve öğrencilerin davranış beklentilerini bilmeleri ve kabul etmeleri gerekmektedir. Eğitim süresinde fiziki ya da sözlü zorbalık kabul edilmeyecek bir davranış olacaktır. Bu tür davranışta bulunan öğrenciler programdan çıkartılabilir. Programın düzenini bozan, MSA sorumlu şefinin yönlendirmelerine ve uyarılarına uymayan katılımcılar için; Sözlü uyarı ve veli bilgilendirmesi yapılacak. Program sorumlusu katılımcı ile konuşacak ve durumun devam etmesi halinde çıkartılabileceğinin bilgisi veliye verilecek. Kural dışı davranış nedeniyle çıkartılan katılımcının ücret iadesi de yapılmayacaktır.
Sağlık:
Eğitimin sağlıklı ve güvenli bir biçimde sürdürülebilmesine yönelik olarak hepatit A, B, C vs. bulaşıcı nitelikteki hiçbir hastalığının ve/veya, herhangi bir yiyeceğe, duruma karşı alerjisinin bulunmadığını; eğitim süresince öğrencinin mutfakta çalışması, ilgili uygulamalara katılması bakımından hiçbir fiziksel, ruhsal, vd. herhangi bir biçim ve düzeyde bir hastalığının, sorununun, eksikliğinin bulunmadığını veli sözleşme onayı ile beraber kabul etmektedir. Mutfakta yaşanabilecek hafif yaralanma ve küçük kazalarda ilk müdahaleyi ilk yardım konusunda deneyimli eğitmen şefler yapacaktır. Daha sonrasında gerekirse en yakın hastane veya sağlık merkezine sevki yapılacaktır. Acil durumlarda velinin telefonuna ulaşılabilir olmalıdır.
Güvenlik:
Öğrencinin okula ulaşması, derslere katılması ya da dersten erken çıkmasının kontrolü ve sorumluluğu MSA’ ya ait olmayıp, öğrenciye ve velisine aittir.
Mutfakta Güvenlik:
Profesyonel mutfaklar, herhangi dikkatsiz bir davranışta bulunulduğunda kişinin kendisi ya da arkadaşının yaralanmasına sebebiyet verebileceği tehlikeli koşulları bünyesinde barındırır. Bu nedenle aşağıdaki koşullara dikkat etmek ve kurallara uymak zorunludur.
- Uykusuz olmamak.
-
Kılık kıyafet kurallarına uymamak.
- Göğüs kısmı çift taraflı kapalı aşçı ceketi, rahat edilebilecek pantolon, ceket üzerinden takmak üzere önlük, kaydırmaz mutfak terliği ve saçlarını özellikle kapatacak şekilde tasarlanmış şapka ya da kep şeklinde olmalıdır.
-
Sağlık gereği yoğun bir şekilde uyku getiren ya da dikkatsizlik yaratan ilaçlar kullanmak.
- Bu tip ilaçların doktor ile görüşülerek ders saatleri dışında kullanımının mümkünlüğü sağlanmalıdır.
-
Mutfak içerisinde koşuşturmak.
- Mutfakta koşulmaz, hızlı yürünür kuralına mutlaka riayet edilmelidir. Yerler kaygan olabilir, tavaların sapları dışarıya bakıyor olabilir. Böyle durumlarda koşuşturma kaynaklı kazalar mutlaka meydana gelecektir.
-
Bilinçsiz ya da eğitimsiz bir şekilde ekipman kullanımı.
- Nasıl kullanılacağı bilinmeyen özellikle elektrikli mutfak ekipmanlarının eğitimi verilmeden önce çalışanlar tarafından kullanılması doğru değildir. Böyle bir durumda telafisi mümkün olmayan kazalar meydana gelebilir. İzinsiz hiç bir ekipman kullanılmamalıdır.
-
Mutfakta şakalaşılmamalıdır.
- Özellikle bıçak ve elektrikli ekipmanlar ile yapılan şakalar sonucunda telafisi mümkün olmayan kazalar meydana gelebilir.
Dikkat! Mutfakta Bıçak var:
Bu eğitimdeki en büyük yardımcınız bıçaklarıdır. Doğru kullanıldığında pek çok işin kolayca yapılmasını sağlayan bıçaklar, tehlikeli durumlarda önlem alınmadığında hayati sonuçları olan kazalara sebebiyet verebilirler. Bıçak kullanımı ile ilgili Eğitmen şef’in yönlendirmelerine bire bir uyulmalıdır.
Cep Telefonu:
Mutfakta çalışırken telefon kullanılmayacaktır. Sadece dersin sonunda hazırlanan yemeklerin fotoğrafı çekilebilir.
Eğitime Devamlılık:
Devam zorunluluğu yoktur, ancak dersler birbirinin devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde olduğu için programdan tam fayda sağlayabilmek için derslere devam edilmesi rica olunur. Katılamadığınız dersin telafisi yoktur. Kayıtlı öğrenci yerine bir başkası derse katılamaz. Herhangi bir sebepten dolayı eğitim bırakılırsa para iadesi yapılmayacaktır.
Ders değişiklikleri ve iptali:
MSA belirtilen ders programında ve içeriğinde değişiklik yapabilir.
Mücbir sebeplerden kaynaklı ders yapılamaması durumunda MSA’ nın ders iptal etme hakkı vardır.
Soyunma Odaları:
MSA’ nın soyunma odalarında, eğitim süresince her gün kullanmak üzere her bir öğrenciye bir adet kilit ve dolap verilecektir. Bıçak setleri ve mutfak kıyafetleri arzu edilirse dolapta bırakılır. Dolaplarda yiyecek içecek bırakılamaz. Maddi ve manevi değeri yüksek olan eşyaların soyunma odaları ya da dolaplarda bırakılmaması önemle belirtilir. Sorumluluk öğrenciye aittir.
Kayıp Eşya:
Program süresince maddi ve manevi değeri yüksek olan eşyaların getirilmemesi rica olunur. Kaybedilen kişisel eşyalardan MSA sorumlu değildir. Mutfakta unutulan eşyalar bulunduğu takdirde program sorumlusundan bir sonraki gün teslim alınabilir. Program bitimine kadar alınmayan eşyalardan MSA sorumlu değildir.
Yeme-İçme:
Program sırasında dersin içeriğine göre tüm yapılan yemeklerin/pastaların tadımı yapılacaktır. Kalan yemekler paketlenip eve götürülebilir. Bazı günlerde ise MSA ekibi tarafından özel hazırlanan atıştırmalık/yemek ikramları olacaktır. Arzu eden öğrenciler ders aralarında ve ders sonunda MSA Dükkan’dan yiyecek ve içecek satın alabilirler.
Gezi:
Eğitim dahilinde 1 gün gezi düzenlenecektir. Gezi günü belirtilen saatte tüm katılımcılar MSA ‘ dan grup olarak hareket edecektir. O gün ve saatte gelmeyenler geziye katılamaz, telafisi yapılmaz. Gezi izin formlarının veli tarafından imzalanıp programın ilk ders gününe kadar program sorumlusuna teslim edilmesi gerekmektedir. İzni olmayanlar geziye katılamayacaktır.
Sözleşme:
Velinin sözleşmeyi okuyup imzalayıp, eğitimin 1. Gününe kadar MSA’ ya elden teslim etmesi gerekmektedir.